Gelezen: Windje – Laura Cohen

Windje
Auteur: Laura Cohen
Illustraties: Nicolas Goudy
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
ISBN: 9789045119656
Aantal bladzijdes: 40
Verschijningsdatum: Januari 2017

Achterflap:

Het is ochtend en Olifant Jan knijpt zijn billen dicht. Hij moet stokstijf blijven staan. En vooral geen windje laten gaan! Want een oliefantenwind kan héél gevaarlijk zijn. Dus houd Jan zich in, en houdt zich, tot het echt niet meer gaat en dan…

Onderliggend thema: Windjes laten

Tegenwoordig heerst er een groot taboe op windjes laten. Ouders zeggen tegen hun kinderen dat scheetjes laten vies is en dat het niet mag in de buurt van vreemde of andere mensen. Dat dit niet gezond is weten veel mensen wel, maar het laat ze niet van standpunt veranderen. Dit prentenboek speelt in op het feit dat scheetjes ophouden niet goed voor jezelf is. Dat je er zelf last van krijgt en ook dat iedereen scheetjes laat. Je hoeft je er dus niet voor te schamen: het is normaal!

Mijn mening:

Bij het openslaan van dit boek wist ik gelijk dat dit een voorleesboek met een boodschap was, die ik persoonlijk erg belangrijk vind. Er heerst namelijk een taboe op het laten gaan van gassen: windjes. Hoewel de meeste mensen het vies vinden, is het iets wat iedereen doet. Ik vind het dan ook goed dat de schrijfster dit heeft behandeld en er een leuke draai aan heeft gegeven. Ze heeft op pakkende manier duidelijk weten te maken dat het ophouden van scheetjes niet goed is voor jezelf. Dat je er last van krijgt en het een opluchting geeft als je je windjes gewoon laat gaan.

Eerder schreef ik van dit boek een recensie voor op Onlybyme. Lees daar mijn volledige recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *