Gelezen: Wat een winterslaap – Katy Hudson

Wat een winterslaap
Auteur: Katy Hudson
Illustraties: Katy Hudson
Uitgeverij: Maretak Kleuters
ISBN: 9789463411646
Druk: 1e druk
Aantal bladzijdes: 32
Verschijningsdatum: Oktober 2017

Achterflap:

Schilpadden houden niet van de winter. Waarom niet? Gewoon niet. Maar wat moet schilpad, als hij geen rustig slaapplekje kan vinden? Moet hij dan de hele winter maar zijn ogen openhouden?

Onderliggend thema: Vooroordelen

Tijdens het lezen van dit kinderboek wordt al snel duidelijk wat het probleem is van Schilpad. Hij denkt dat hij iets niet leuk vind, terwijl hij nog nooit wakker is geweest tijdens de winter. Hij kan dus niet weten of de winter leuk is. Toch heeft hij al zijn mening klaar, en wil hij ook niet kijken of hij wel plezier kan hebben in de winter. De schrijfster heeft hier op een goede manier op weten in te spelen. Ze heeft de gedachtengang van kinderen weten te verwerken in het verhaal. Kinderen zeggen namelijk ook vaker bij voorbaad al dat ze iets niet leuk vinden terwijl als ze de activiteit dan gaan doen het harstikke leuk vinden.

Mijn Mening:

Bij het openslaan van dit boek was ik gelijk verrast door de kleurrijke tekeningen. Tekeningen die het verhaal verduidelijken, maar ook een kijkje geven in de belevingswereld van de kinderen. Zo heeft de schilpad altijd zijn knuffel bij zich, en wordt het huisje van de vogel letterlijk afgebeeld als een huisje wat aan een tak hangt van een boom. Kinderen zullen de afbeeldingen herkennen, en gelijk snappen wat er wordt afgebeeld.

De tekst van het verhaal is geschreven tussen de afbeeldignen. Dit op een manier dat je het verhaal goed kan lezen, maar dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de afbeeldingen. De tekst is geschreven in korte en duidelijke zinnen. Ook het gebruik van verschillende soorten lettertypes en grootes zorgt ervoor dat je gelijk doorhebt wat belangrijk is. (Of wanneer de nadruk wordt gelegd op het feit dat schildpad steeds gestoord wordt).

Ik vind dit dan ook echt een leuk kinderboek. Zeker een aanrader om te lezen met je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *